Sağlıklı Beslenme ve Diyet
İdeal kilo, kişiden kişiye değişmektedir, bu sebeple diyetisyenlerimiz kişinin günlük yaşantısı, beslenme alışkanlıkları, kas-yağ oranı ve kan değerlerini göz önünde bulundurarak kişiye özel diyet programı hazırlamaktadır. Alanında deneyimli kadromuz sağlıklı ve dengeli beslenmenizi sağlayarak yaşam kalitenizi yükseltmektedir.
Sağlıklı Kilo Verme
Fazla kilolarınızdan kurtulmak adına yetersiz beslenme sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle diyetisyen eşliğinde sağlıklı kilo vermek için şu adımlara dikkat edebilirsiniz:
- Kişiye özel diyet listesi hazırlanmalı.
- Yapılan diyet programı diyetisyen tarafından verilen kalori oranına göre güncellenmeli
- Şok diyetlerden uzak durulmalı
- Diyetisyenin hazırladığı kişiye özel diyet ile birlikte uygulanan egzersiz programları daha hızlı ve sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
Hastanemizde, yatan hastalarımızın tedavi sürecinde benimsediğimiz multidisipliner yaklaşımımızın bir parçası da diyetisyenlerimizdir. Diyetisyenlerimiz yatan hasta katlarımızı düzenli aralıklarla ziyaret ederek hastaya ve hastalıklara özel beslenme programı oluşturmaktadır, hastanın beslenme programı takip edilerek gerekli diyet eğitimleri verilmektedir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme, koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Kilo verimi veya kilo alımı kontrollü bir şekilde bir diyetisyen denetiminde yapılmalıdır, bilinçsiz yapılan diyet programları sağlığınız açısından tehlikelidir. Bu doğrultuda birimimizde danışanların gerekli değerlendirmeleri yapılarak besin analizleri çıkarılmakta ve hastalıklarına uygun olarak diyet planlaması yapılmakta, doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmaktadır.
Kişiye Özel Beslenme Planı
Bir başkası için hazırlanan diyet programı sizi zayıflatmayacağı gibi yanlış beslenmeden dolayı vücudunuzda kas kayıplarına sebebiyet verebilir. Her diyet programı profesyonel bir diyetisyen tarafından kişinin kendi vücut analizine göre özel olarak hazırlanmalı. Böylece sağlıklı şekilde ideal kiloya ulaşım sağlanabilir. Bu diyet programları sizin vücut analiziniz ve kişisel talepleriniz göz önünde bulundurularak hazırlanır.
Çocukluk Çağı Beslenmesi
Yetişkinlik döneminde karşılaşılan hastalıkların çoğu çocukluk çağında yetersiz ve sağlıksız beslenme temelli olmaktadır. Çocuklara kazandırılan yeterli beslenme eğitimi ile okul hayatında da devam ettirebileceği bir düzen sağlanmış olmaktadır. Ergenlik döneminde çocuklar fiziksel özelliklerini çok fazla önemsedikleri için yanlış yönlendirmeler sonucu sağlıksız beslenebilirler fakat hala büyüme ve gelişme çağında olduklarından ileride kalıcı sağlık sorunları olmaması ve sağlıklı bir birey olarak yetişmesi adına çocuğunuz için uzman diyetisyenlerden danışmanlık alabilirsiniz.
Gebelikte ve Emzirme Döneminde Beslenme
Hamilelik boyunca tüketilen besinler bebeğin sağlığı için oldukça önemli. Gebelik süresi boyunca 9-12 kg almak normal fakat bu 9-12 kg üzerinde kilo alan gebeler de mevcut .Bu süreçte kilo vermeye çalışmak doğru bir davranış olmadığından sağlıklı ve yeterli beslenmek adına kendiniz ve bebeğiniz için diyetisyen tarafından size özel bir beslenme planının oluşturulması gerekmektedir. Diyetisyeniniz tarafından hazırlanan doğru beslenme programıyla bu dönemde kilo artışını engelleyebilirsiniz. Kişisel olarak dikkat etmeniz gereken şeyler ise; bol sıvı tüketmek , taze sebze ve meyve tüketimi, kaliteli protein tüketimi, tam tahıllı gıdalar tüketmek.Hem anne hem bebek sağlığı için gebelik ve emzirme döneminde alkol ve sigara kullanımı sonlandırılmalıdır.
Hamilelik döneminde beslenmemiz nasıl dikkat ediyorsak emzirme döneminde de sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz gerekir. Emzirme döneminde beslenme, emzirmeyi ve bebeğin beslenmesini doğrudan etkiler. Bebeklerin beslenmesi için anne sütü en iyi besindir Bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi desteklenmesi adına 2 yaşına kadar anne sütü alabilmesi önemlidir.
Emzirme dönemi beslenmesinde şunlara dikkat edilmedilir;
- Bol sıvı tüketimi
- Her öğünde taze sebze
- Tam tahıllı besinleri tercih edin
- Her gün beslenmenizde et, balık, süt, yumurta gibi hayvansal proteinler yer almalıdır.
- Yağlı kuruyemişler anne sütünün içeriğini zenginleştirir. Badem, ceviz, hurma, kuru üzüm gibi kuruyemişleri ara öğün olarak tüketilebilir.
- Ana öğün atlamamaya özen gösterin , yapamıyorsanız mutlaka ara öğün yapın.
- Şekerli içecekler süt arttırır düşüncesiyle şekerli içecekler tüketmeyin düzenli beslenerek şekerinizi kontrol altında tutun.
- Ara öğün olarak ayran , yoğurt , kefir tüketebilirsiniz.
Diyabet Beslenmesi
Diyabet , genetik faktörlerin yanı sıra fazla kilo, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam sonucunda ortaya çıkıyor.Uzmanlar sağlıklı yaşamın , düzenli beslenmenin ve fiziksel aktivitenin diyabet riskini önemli ölçüde azalttığını bildiriyor.
Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
- Yükselen kan şekerini düzenlemek için dengeli ve sağlıklı beslenmek en önemli faktör.
- Kan şekerinde ani değişiklikler vücuda zarar vermektedir bu sebeple tek tip beslenme tarzı ile örneğin sadece protein veya sadece karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yerine çok tipli beslenme tarzı ( et, balık, sebze ,tahıl grubu) tercih edilmeli.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmeli.
- Haftada en az 2-3 porsiyon kuru baklagil ( nohut, mercimek, fasülye) yemekleri tercih edilmeli.
- Kızartma türü besinlerden uzak durulmalıdır.
- İçeriği bilinmeyen hazır gıdalardan uzak durulmalı doğal gıdalar tüketilmeli.
- Kuyruk yağı gibi katı yağlar yerine sıvı yağlar kullanılmalı.
- Şekerli besinlerden ( pasta , tatlı , şekerleme) tüketilmemeli.
- Günlük alınan tuz miktarına dikkat edilmeli.
- Fiziksel olarak aktif olunmalı günde en az yarım saat hafif tempo yürüyüş yapılmalı.
Yatan Hasta Beslenme ve Diyet Hizmetleri
Farklı sağlık sorunlarından dolayı hastanede yatan hastalara uygulanan diyet hizmetleri hekimin talebi doğrultusunda diyetisyen tarafından uygulanır. Kişinin hastalığı, cinsiyeti, yaşı ve vücut yapısına göre özel olarak hazırlanan beslenme programları tedaviye yardımcı olur. Hastanın rutin sağlık kontroller sırasında beslenme programı değiştirilip tekrar düzenlenerek yatışı boyunca diyetisyen kontrolünde takip edilir ve hasta bilgilendirilir. Hasta taburcu olduğunda ise hastaya uygun bir diyet programı verilerek takibe alınır.