whatsapp icon

Beslenme ve Diyet

Sağlıklı Beslenme ve Diyet

İdeal kilo, kişiden kişiye değişmektedir, bu sebeple diyetisyenlerimiz kişinin günlük yaşantısı, beslenme alışkanlıkları, kas-yağ oranı ve kan değerlerini göz önünde bulundurarak kişiye özel diyet programı hazırlamaktadır. Alanında deneyimli kadromuz sağlıklı ve dengeli beslenmenizi sağlayarak yaşam kalitenizi yükseltmektedir.

Sağlıklı Kilo Verme

Fazla kilolarınızdan kurtulmak adına yetersiz beslenme sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle diyetisyen eşliğinde sağlıklı kilo vermek için şu adımlara dikkat edebilirsiniz:

  • Kişiye özel diyet listesi hazırlanmalı.
  • Yapılan diyet programı diyetisyen tarafından verilen kalori oranına göre güncellenmeli
  • Şok diyetlerden uzak durulmalı
  • Diyetisyenin hazırladığı kişiye özel diyet ile birlikte uygulanan egzersiz programları daha hızlı ve sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.

Hastanemizde, yatan hastalarımızın tedavi sürecinde benimsediğimiz multidisipliner yaklaşımımızın bir parçası da diyetisyenlerimizdir. Diyetisyenlerimiz yatan hasta katlarımızı düzenli aralıklarla ziyaret ederek hastaya ve hastalıklara özel beslenme programı oluşturmaktadır, hastanın beslenme programı takip edilerek gerekli diyet eğitimleri verilmektedir.

Sağlıklı ve dengeli beslenme, koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Kilo verimi veya kilo alımı kontrollü bir şekilde bir diyetisyen denetiminde yapılmalıdır, bilinçsiz yapılan diyet programları sağlığınız açısından tehlikelidir. Bu doğrultuda birimimizde danışanların gerekli değerlendirmeleri yapılarak besin analizleri çıkarılmakta ve hastalıklarına uygun olarak diyet planlaması yapılmakta, doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmaktadır.

Kişiye Özel Beslenme Planı

Bir başkası için hazırlanan diyet programı sizi zayıflatmayacağı gibi yanlış beslenmeden dolayı vücudunuzda kas kayıplarına sebebiyet verebilir. Her diyet  programı profesyonel bir diyetisyen tarafından kişinin kendi vücut analizine göre özel olarak hazırlanmalı. Böylece sağlıklı şekilde ideal kiloya ulaşım sağlanabilir. Bu diyet programları sizin vücut analiziniz ve kişisel talepleriniz göz önünde bulundurularak hazırlanır.

Çocukluk Çağı Beslenmesi

Yetişkinlik döneminde karşılaşılan hastalıkların çoğu çocukluk çağında yetersiz ve sağlıksız beslenme temelli olmaktadır. Çocuklara kazandırılan yeterli beslenme eğitimi ile okul hayatında da devam ettirebileceği bir düzen sağlanmış olmaktadır. Ergenlik döneminde çocuklar fiziksel özelliklerini çok fazla önemsedikleri için yanlış yönlendirmeler sonucu sağlıksız beslenebilirler fakat hala büyüme ve gelişme çağında olduklarından ileride kalıcı sağlık sorunları olmaması ve  sağlıklı bir birey olarak yetişmesi adına çocuğunuz için uzman diyetisyenlerden danışmanlık alabilirsiniz.

Gebelikte ve Emzirme Döneminde Beslenme

Hamilelik boyunca tüketilen besinler bebeğin sağlığı için oldukça önemli. Gebelik süresi boyunca  9-12 kg almak normal fakat bu 9-12 kg üzerinde kilo alan gebeler de mevcut .Bu süreçte kilo vermeye çalışmak doğru bir davranış olmadığından sağlıklı ve yeterli beslenmek adına kendiniz ve bebeğiniz için  diyetisyen tarafından size özel bir beslenme planının oluşturulması gerekmektedir. Diyetisyeniniz tarafından hazırlanan doğru beslenme programıyla bu dönemde kilo artışını engelleyebilirsiniz. Kişisel olarak dikkat etmeniz gereken şeyler ise; bol sıvı tüketmek , taze sebze ve meyve tüketimi, kaliteli protein tüketimi, tam tahıllı gıdalar tüketmek.Hem anne hem bebek sağlığı için gebelik ve emzirme döneminde alkol ve sigara kullanımı sonlandırılmalıdır.

Hamilelik döneminde beslenmemiz nasıl dikkat ediyorsak emzirme döneminde de sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz gerekir. Emzirme döneminde beslenme, emzirmeyi ve bebeğin beslenmesini doğrudan etkiler. Bebeklerin beslenmesi için anne sütü  en iyi besindir Bebeğin  zihinsel ve fiziksel gelişimi desteklenmesi adına 2 yaşına kadar anne sütü alabilmesi önemlidir.

Emzirme dönemi beslenmesinde şunlara dikkat edilmedilir;

  • Bol sıvı tüketimi
  • Her öğünde taze sebze
  • Tam tahıllı besinleri tercih edin
  •  Her gün beslenmenizde et, balık, süt, yumurta gibi hayvansal proteinler yer almalıdır.
  • Yağlı kuruyemişler anne sütünün içeriğini zenginleştirir. Badem, ceviz, hurma, kuru üzüm gibi kuruyemişleri ara öğün olarak tüketilebilir.
  • Ana öğün atlamamaya özen gösterin , yapamıyorsanız mutlaka ara öğün yapın.
  • Şekerli içecekler süt arttırır düşüncesiyle şekerli içecekler tüketmeyin düzenli beslenerek şekerinizi kontrol altında tutun.
  • Ara öğün olarak ayran , yoğurt , kefir tüketebilirsiniz.

Diyabet Beslenmesi

Diyabet , genetik faktörlerin yanı sıra fazla kilo, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam sonucunda ortaya çıkıyor.Uzmanlar sağlıklı yaşamın , düzenli beslenmenin ve fiziksel aktivitenin diyabet riskini  önemli ölçüde azalttığını bildiriyor.

Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

  • Yükselen kan şekerini düzenlemek için dengeli ve sağlıklı beslenmek en önemli faktör.
  • Kan şekerinde ani değişiklikler vücuda zarar vermektedir bu sebeple tek tip beslenme tarzı ile örneğin sadece protein veya sadece karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yerine çok tipli beslenme tarzı ( et, balık, sebze ,tahıl grubu) tercih edilmeli.
  • Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmeli.
  • Haftada en az 2-3 porsiyon kuru baklagil ( nohut, mercimek, fasülye) yemekleri tercih edilmeli.
  • Kızartma türü besinlerden uzak durulmalıdır.
  • İçeriği bilinmeyen hazır gıdalardan uzak durulmalı doğal gıdalar tüketilmeli.
  • Kuyruk yağı gibi katı yağlar yerine sıvı yağlar kullanılmalı.
  • Şekerli besinlerden ( pasta , tatlı , şekerleme) tüketilmemeli.
  • Günlük alınan tuz miktarına dikkat edilmeli.
  • Fiziksel olarak aktif olunmalı günde en az yarım saat hafif tempo yürüyüş yapılmalı.

Yatan Hasta Beslenme ve Diyet Hizmetleri

Farklı sağlık sorunlarından dolayı hastanede yatan hastalara uygulanan diyet hizmetleri hekimin talebi doğrultusunda diyetisyen tarafından uygulanır. Kişinin hastalığı, cinsiyeti, yaşı ve vücut yapısına göre özel olarak hazırlanan beslenme programları tedaviye yardımcı olur.  Hastanın rutin sağlık kontroller sırasında beslenme programı değiştirilip tekrar düzenlenerek yatışı boyunca diyetisyen kontrolünde takip edilir ve hasta bilgilendirilir. Hasta taburcu olduğunda ise hastaya uygun bir diyet programı verilerek takibe alınır.

Birimin Bulunduğu Hastanelerimiz

Birim Doktorları

Uzm. Dyt. Azra Koçak Balcı

Uzm. Dyt. Azra Koçak Balcı

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Dyt. Nefise Koç

Dyt. Nefise Koç

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Sağlık Rehberi

  • Uzman Diyetisyen Eşliğinde Zayıflayın!

    Uzman Diyetisyen Eşliğinde Zayıflayın!

    Polikliniğe başvuran kişilerin yaşam tarzları, beslenme alışkanlıkları ve genel sağlık durumları ve biyokimyasal kan tahlilleri değerlendirilip, vücut analizleri yapıldıktan s...

    Devamı
  • Şişmanlık (Obezite) nedir? Neden oluşur?

    Şişmanlık (Obezite) nedir? Neden oluşur?

    Şişmanlık (obezite); Vücutta sağlığı bozabilecek şekilde aşırı veya anormal yağ depolanmasıdır. Vücudun yağ kütlesinin, yağsız (kas) kütleye oranının aşırı artm...

    Devamı
  • Ödem Nedir?

    Ödem Nedir?

    Deri ve dokular arasında olması gerekenden fazla sıvı bulunması sebebiyle vücutta meydana gelen şişliklerdir. Genellikle eller , ayaklar , bacaklar ve cilt altında gör&uu...

    Devamı
  • Bağışıklık sistemi nedir?

    Bağışıklık sistemi nedir?

    Bağışıklık sistemi, organ, hücre, doku ve proteinlerden oluşur. Tüm bu bileşenlerin karşılıklı etkileşimi ve ortak çalışması ile vücudu mikroplara karşı koruy...

    Devamı
  • 21 Gün Şekersiz Diyet

    21 Gün Şekersiz Diyet

    Şeker diyeti, 21 gün boyunca  basit karbonhidratları yani şekeri beslenme düzeninizden çıkarmanızı amaçlayan bir beslenme programıdır. Şekerden kasıt s...

    Devamı
  • Aralıklı Oruç Nedir?

    Aralıklı Oruç Nedir?

    Aralıklı oruç diyeti (Intermittent Fasting)  bir diyet programı değil gün içerisinde tükettiğiniz besinlerin farklı bir düzende diyetisyen kontrol...

    Devamı
  • Fonksiyonel Beslenme Nedir?

    Fonksiyonel Beslenme Nedir?

    Fonksiyonel beslenme, özünü ve tazeliğini kaybetmemiş yiyecekler kullanılarak lezzetli ve şifalı tarifler oluşturulmasını esas alan bir yaklaşımdır.Fonksiyonel besle...

    Devamı
  • Antioksidan Nedir?

    Antioksidan Nedir?

    Antioksidan, hücrelerimizdeki serbest radikal olarak adlandırılan hasar yapıcı molekülleri temizleyerek hücre hasarını önlemeye yardımcı olan moleküllerdir...

    Devamı
  • Okul Çağı Çocuklarında Beslenme

    Okul Çağı Çocuklarında Beslenme

    Okul çağı dönemi çocuklarda fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu bir dönemdir. Okul çağı döneminde beslenme çocuk ve g...

    Devamı
  • Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmeli?

    Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmeli?

    Diyabet hastalığı dünya genelinde ölüme sebep plan hastalıkların başında yer almaktadır. Diyabet genetik faktörler, fazla kilo, sağlıksız beslenme ve hareketsiz...

    Devamı
  • Glutensiz Beslenme

    Glutensiz Beslenme

    Gluten Nedir? Gluten arpa, çavdar ve buğday gibi tahıllar içinde doğal olarak bulunan protein türüdür ve prolamin adıyla bilinen bir depo protein gr...

    Devamı
  • Göbek Çevresinde Yağlanma

    Göbek Çevresinde Yağlanma

    Göbek Yağlanması Nedir? İnsan vücudunda bölgesel şekilde ortaya çıkan yağlanmalar genler sonucu ortaya çıkan yağlanmalardır. Göbek bölgesi...

    Devamı

Video Galeri

  • youtube FFO3QN_Q_r8
  • youtube IH17vl9oIKA

İnternet sitemizde çerez kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Gizlilik ve Çerez Politikası’nı inceleyiniz. Devam etmeniz halinde çerez kullanımına izin verdiğinizi kabul edeceğiz.