Saç Ekimi Nedir?
Günümüzde saç dökülmesi en çok karşılaşılan kozmetik sorunlardan birisidir. Erkeklerde daha fazla görüldüğü düşünülse de, kadınların da sıkça karşılaştığı bir sorundur. Normal bir bireyde günlük 100 tele kadar saç dökülmesi normaldir. Bu rakamın üstündeki durumlarda bir uzmandan yardım alınmalıdır. Saç ekimi, bireyin genetik yapı itibarı ile dökülmemeye kodlanmış, güçlü yapıdaki, saç yoğunluğunun fazla olduğu iki kulak arasında kalan ense bölgesinden çıkarılan saç köklerinin, saç kaybına uğrayan bölgeye transferinin yapılmasıyla ortaya çıkan estetik cerrahi operasyondur. Kliniğimizde saç ekimi yapılırken gelişen teknolojiye uygun olarak 2006 yılından beri sıklıkla uygulanan FUE (Follicular Unite Extraction) yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde kıl köklerini donör bölgeden çıkarmak için Mikromotor adı verilen bir cihaz kullanılmakta, bu cihaz sayesinde kök alım işlemi kısa sürmekte, donör bölgede herhangi bir iz ya da şişlik kalmamaktadır. FUE yöntemi ile yapılan saç ekimi işleminde ekilen saç kökü sayısı kadar saç çıkmakta ve % 95 oranında istenilen sonuca ulaşılmaktadır.
Saç Ekiminin Temel Aşamaları Nelerdir?
Saç ekimi 6 farklı evreden oluşmaktadır. İşlemin gerçekleştirileceği gün saçlar tıraş edilir, kan testi yapılır ve planlama aşaması başlar. Bölgeye ekilecek greft sayısı belirlenir, operasyonda lokal anestezi kullanılır. Saç ekiminin temel aşamaları şu şekilde listelenebilir;
- Kan testi ve saç analizini içeren hazırlık aşaması,
- Saç çizgilerinin belirlenmesini içeren planlama aşaması,
- Bölgesel anestezi uygulamasının yapılması,
- Greftlerin toplanması,
- Kanal açılması,
- Saç köklerinin ekim işlemine başlanması.
Saç Ekimi Aşamaları | Saç Köklerinin Toplanması
Donör bölge olarak ilk sırada, saç köklerinin dökülmeye en dayanıklı olduğu ense bölge tercih edilir. Bölge işlem için hazırlandıktan sonra saç kökleri FUE motoru ile tek tek toplanır. Greft adı verilen bu köklerinin her birinin içerisinde ortalama 2-3 saç teli bulunmaktadır.
Saç Ekimi Aşamaları |Kanalların Açılması
Tek tek toplanan saç köklerinin, ihtiyaç duyulan bölgeye nakledilmesi için küçük kesiler açılır. Bu kesilerin büyüklüğü ve derinliği alınan greft ile uyumlu olmalıdır. Doğal görünümün yakalanması için açılan kanalların açısı çok iyi ayarlanmalıdır.
Saç Ekimi Aşamaları | Saç Köklerinin Ekilmesi
Bu son aşamada alınan kökler, açılan kanallara tek tek dikkatli bir şekilde yerleştirilir.
En Yaygın Saç Ekim Teknikleri
Saç ekim tekniklerinde genellikle lokal anestezi kullanılmaktadır. Saç ekimi için en iyi yöntem, donör alanın sahip olduğu saç dökülmesinin türüne bağlıdır. Sıklıkla tercih edilen saç ekim teknikleri ise şu şekilde maddelendirilebilir;
- Safir FUE tekniği,
- FUE tekniği,
- DHI saç ekimi.
Saç Ekim Teknikleri | FUE
Saç ekim operasyonunda en yaygın teknoloji, lokal anestezi altında yapılan, mikromotor yardımıyla köklerin toplandığı FUE tekniğidir. Bu teknik saç ekim yöntemlerinin tümüne temel oluşturmaktadır. Tüm saç ekim yöntemlerinde temel aşamalar aynıdır. Kökler toplanır, kanallar açılır ve alınan kökler açılan kanallara ekilir. Doğal saç şeklinin yakalanmasında en büyük etken olan açılar, başın her alanında farklı olmalıdır. Son aşamada da alınan kökler kanallara dikkatli bir şekilde yerleştirilir.
Köklerin alım işlemi sırasında kullanılan cihaz, kanallar açılırken ve ekim aşamasında kullanılan aletlerin farklılıkları, saç ekim tekniklerinin farklı isimlendirilmesine yol açmaktadır.
Saç Ekim Teknikleri | DHI
DHI (Direct Hair Implantation) saç ekimi, "Doğrudan Saç Ekimi" anlamına gelir. Bu yöntemde saç kökleri toplandıktan sonra choi adlı medikal bir kalem yardımıyla cilde; öncesinde kesi, kanal açılmadan direkt yerleştirilir. Yani bu kalem sayesinde kanal açma ve ekme işlemi aynı anda gerçekleştirilir. Yine bu yöntemde, toplanan kökler daha kısa süre dış ortamda kaldığından, sağlıklı kalma ihtimalleri daha yüksektir.
Saç Ekim Teknikleri | Ağrısız Saç Ekimi
Bu uygulamada, özel anestezi cihazları sayesinde hastaya iğne kullanımına gerek kalmadan bölgesel uyuşturma sağlanmaktadır. Operasyon sırasında iğnesiz anestezi cihazları, anestezi maddesini basınçla püskürterek, gözenekler aracılığıyla cilt altına ulaşmasını sağlar. Cilde sadece silikon başlığın dokunduğu bu özel cihazlar sayesinde anestezi maddesinin cilt altına iğneden daha geniş bir alana yayılması ve böylece ağrının ortadan kalkması sağlanır.
Saç Ekimi Sonrası Süreç
Ağrı hissi minimum seviyededir. Diğer bir anestezi yöntemi de sedasyon uygulamasıdır. Kaygı ve endişe duygusu yüksek hastalarda tercih edilebilir.Saç ekim operasyonları ortalama 6-8 saat sürmektedir. İşlem lokal anestezi altında yapıldığı için acı.
Operasyon sonrası 10 gün boyunca kafaya özel yıkama işlemi uygulanmakta. operasyondan sonra 15. günden itibaren 2 ay süreyle ekilen saçlar dökülmektedir. Fakat bu durum geçicidir ve 3. aydan itibaren yavaş yavaş çıkmaya başlamaktadır. Ortalama 9. ve 12. aylar arasında tüm saçlar çıkışını tamamlamış olmaktadır.
Operasyondan sonra hastaneden ayrılırken donör bölgenize bandaj uygulaması ve operasyon sonrası şişlik oluşmasını engellemek için bir alın bandı takıyor olmanız gerekmektedir.
Ekim yapılan bölgede ve donör bölgede oluşacak minik kabuklanmalar ve hafif kızarıklık 15 gün içerisinde ortadan kalkacaktır.
Saç Ekimi Sonrası Ortaya Çıkabilecek Durumlar
Operasyondan sonra şişme, kaşıntı ve hafif ağrı hissedebilirsiniz. Bu semptomlar doktorunuzun önereceği buz uygulamaları, yumuşatıcı losyonlar ve gerektiği takdirde hafif semptom giderici ilaçlar ile giderilebilmektedir.
Saç Ekimi Sonrası Şişlik
Operasyondan birkaç gün sonra yüzde ve çoğunlukla göz çevresinde nadiren şişlik görülebilir. Bu durumda şişlik olan alana biraz buz koymak en iyi çözümdür. Özel bir ilaç kullanımı gerekmemektedir. Şişlik 5 gün sonra kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır.
Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı
Kaşıntı iyileşme belirtisidir ve operasyondan 2-3 gün sonra bu hissi hissetmek tamamen normaldir. Ekim yapılan alanı kaşımayın ve tırnaklamayın. Kaşıntı hissi birkaç gün devam edebilir.
Saç Ekimi Sonrası Yanma Hissi
Ekim gününden 4 gün sonra özellikle donör bölgede yanma hissi ortaya çıkabilir. Bu durumda, nemlendirici losyonu sadece donör bölgenize günde üç ya da dört kez sürmeniz ve emilmesini beklemeniz önerilmektedir.
Saç Ekimi Sonrası İlk 1 Yıl Nasıl Geçer?
Saç ekiminden sonraki süreçte en az operasyon süreci kadar büyük bir önem arz etmektedir. İlk 15 gün ile 3 ay arasında dökülmeler yaşanabiliyor. Bu dökülmelerin endişeye sebebiyet vermemesi gerekiyor. İşte saç ekimi sonrası süreç hakkında bilmeniz gerekenler!
1. Gün
Operasyondan sonraki gün klinikte pansuman ve PRP saç tedavisi seansı uygulanmaktadır. Pansumandan sonra donör bölgedeki bandaj çıkarılmaktadır.
3. Gün
Önerilen özel losyon ve şampuan ile tarif edildiği şekilde saç yıkama prosedürüne başlanır. Saç yıkama prosedürü saç derisinin iyileşmesi ve oluşan kabuklanmanın giderilmesine yardımcı olmaktadır.
5-7. Gün
Operasyondan sonraki 5-7. Günde ekilen saçlar daha güçlü ve dokunma ile yerinden oynamayacak hale gelmektedir. Ekilen bölgeyi zedelemekten, tırnaklamaktan kaçınmalısınız. Bu dönemde kaşıntı hissedebilirsiniz. Bu normaldir ve iyileşmenin bir işaretidir.
15-30. Gün
2-3 hafta içinde görünüşünüz normale dönecek; ekilen ve mevcut saçlar arasındaki fark kaybolacağı için saç ekimi yaptırdığınız anlaşılamayacak bir görünüme kavuşacaksınız.
1-3 Ay Arası
Şok dökülme olarak bilinen, ekilen bölgedeki saçların dökülmesi bu dönemde gözlemlenmektedir ve hemen ardından ekilen saçlarınızın büyüme periyodu başlamaktadır.
4-5 Ay Arası
4. ayda saç büyüme süreci hızlanmakta ve 6.ay civarı saç ekimi operasyonundan beklenen sonucunun yarısı gözlemlenebilmektedir.
6-12 Ay Arası
Bu dönemde ekilen saçlar büyümeye devam etmekte ve saç telleri güçlenerek kalınlaşmaktadır.
12-18 Ay Arası
18 ay içinde saç ekim operasyonunuzun nihai sonucunu elde etmiş olacaksınız. Artık saçlarınızın çıkma işlemi tamamlanmış ve ekilen saçların %100'unu görüyor olacaksınız. Daha yoğun, uzun ve güçlü görünümlü saçlara sahip olacaksınız.